Skip to main content

Taaltutor interviewt oud-studente Anastasia

Links op de foto staat Anastasia als Jacoba in de Keukenhof. Haar bijbaan!

Wanneer heb je voor het eerst de Nederlandse taal gezien of gesproken?

Ik heb in mei 2017 voor het eerst de Nederlandse taal gezien. Met mijn partner Ruben heb ik alleen in het Engels gepraat.

Wat dacht je toen? Vond je de taal mooi of niet mooi?

Het is een beetje een gekke taal, een mix van Duits en Engels. Ik kon een beetje Duits, toen zat ik op A1-niveau.

Waarom heb jij Nederlands geleerd?

Omdat mijn partner Nederlands is en ik wilde naar mijn partner verhuizen.

Met wie spreek jij het meeste van de tijd Nederlands?

Nu? Met iedereen hier in Nederland. Toen ik in Rusland was, praatte ik alleen met Ruben. Nu spreek ik fifty-fifty deze dagen en tijdens mijn werk in de Keukenhof.  Ik luister veel naar het Nederlands op de NOS en NPO, zoals het NOS-nieuws op tv en op de radio. Sommige tv-programma’s kijk ik ook, maar ik kan de naam me nu niet herinneren.  Of toch: ik kijk soms naar Luizenmoeder!

Wat vind jij de beste manier om de taal te leren?

Veel praten. Maar niet alleen veel praten, je moet ook je grammatica verbeteren en zelf veel doen. Huiswerk, heel veel huiswerk maken en ook lezen. Ik lees nu een leuk boek en dat is een jeugdroman van Kristien Dieltiens, “Candide”.

Wat vind je het moeilijkst van onze taal?

Sommige grammaticanuances, zoals het woordje ‘er’. Nu is het niet meer zo moeilijk, maar in het begin was het echt moeilijk. Voorzetsels, het is echt soms pap in mijn hersenen. Bijvoorbeeld met ‘zoeken’. Het is ‘zoeken naar’ een boek. Ik heb altijd “ik zoek een boek” gezegd. Er zijn zoveel kleine details, ik heb gemerkt dat er zoveel oude zinnen zijn, bijvoorbeeld ‘des duivels’.

Wat vind je het makkelijkst?

Misschien soms syntax constructies. Of de klanken /o/ en /oo/. Lange oo. Ik doe het een beetje op de Russische manier /o/ : kopen en kopje.

Heb je een tip hoe een andere student het beste Nederlands kan leren?

Blijf altijd initiatief nemen. Niet alleen [in je eentje] opdrachten doen, maar je moet ook een leraar hebben. En elke dag moet je gewoon een uurtje of twee de taal oefenen. De taal houdt van veel oefenen. Elke dag.

Heb je wel eens een blunder gemaakt in onze taal? En zo ja, welke was dat?

Ik heb het gevoel dat ik elke dag een blunder in de taal maak. Voor mij zijn ze groot. Als ik snel praat, dan maak ik veel fouten.

Wat vind jij het mooiste woord in het Nederlands?

Schoonheid. Een mooie betekenis. Maar het is wel moeilijk om te zeggen, met /g/ en /h/.

En wat is het lelijkste woord? Of het moeilijkst uit te spreken woord?

Geen idee. Maar soms ben ik geïrriteerd met de naam van onze woonplaats Hillegom. Soms zeg ik Gillegom. Ik moet dat elke dag zeggen, Hillegom, elke dag…  de /g/ en de /h/.

Ben je tevreden met je huidige niveau? Zo niet, waarom niet?

Als perfectionist ben ik niet tevreden met mijn niveau, hahaha! Als kassière en Jacoba bij de Keukenhof moet ik veel praten en dat gaat goed.

Maken mensen wel eens een compliment over je Nederlands? Zo ja, wat zeggen ze dan?

Ja, ze zeggen dan: “Dat is mooi Nederlands voor zo’n korte tijd, hè?” Maar ik ben het er niet mee eens. Ik zeg dan: “Ja, dank je wel, wat leuk, maar ik kan beter.” Ik leer met plezier, maar ik maak foutjes niet met plezier. Verschillende uitspraken, verschillende regio’s. In Limburg, West-Friesland. Dat klinkt echt anders. En de Limburgse uitspraak is ook anders, dat is ver weg, als Belgisch. Met een vreemde /r/ overal en /g/. Bijvoorbeeld met ‘goeiemorgn’

Welk advies wil je de Nederlander geven als het gaat om de taal spreken met jou?

Vraag om duidelijker te praten, dat is belangrijk!

Waarom is het spreken van het Nederlands belangrijk voor jou?

Ik woon nu in Nederland en ik wil hier blijven en als ik echt hier wil integreren, dan moet ik gewoon goed Nederlands praten, het is echt belangrijk voor mijn toekomst, voor een echte serieuze baan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.