Wat is een web-app? English a Day is er een!
Deze vraag krijg ik regelmatig. Ik ben alweer een tijdje bezig met het ontwikkelen van web-apps en deze term is niet wat het in eerste instantie oproept. Veel mensen associëren de naam met een app, zo’n handig klein programmaatje dat je kunt downloaden via de Play Store of de App Store. Deze apps verschillen echter nogal van de web-app, lees: web-applicatie. Het woord ‘web’ is cruciaal hier: een applicatie die draait op het web en daardoor ook een web-adres hebben.
Web-applicatie
De web-app waar ik nu ongeveer dag en nacht mee bezig ben (om te perfectioneren) is English a Day. Deze applicatie kun je gewoon op haar adres vinden: www.englishaday.com (lancering eind augustus, wil je op de mailinglist? Mail naar: info@englishaday.com).
Web-app is er voor iedereen!
Het leuke van een web-app is dat je haar ook op een gewone desktop computer of laptop kunt gebruiken. Je hebt dus geen smartphone of tablet nodig! Een web-app bedient zodoende een grotere groep gebruikers dan de groep die over een smartphone of tablet beschikt. Daar kun je inderdaad een app op downloaden. Maar ik weet dat veel studenten nog steeds het liefst met een desktop of laptop werken. Het typt veel makkelijker en er draaien talloze handige programma’s op, zoals MSOffice. Zie maar eens op je kleine schermpje van je telefoon een leesbare brief te knutselen…!
Web-app maken is minder duur
Daarnaast heeft de web-app nog een aanzienlijk voordeel: het maken van een web-app kost minder centen dan het maken van een echte app. Dus voor iedereen die overweegt om een app te maken, denk dan ook aan onderstaande punten die pleiten voor de web-app:
- te gebruiken op alle apparaten en browsers
- goedkopere productiekosten
Kortom, een web-app is geen downloadable app, maar is wel toegankelijk en bruikbaar voor een veel mensen en makers!