Skip to main content

Bijzondere ontmoetingen in ons talencafé

Na elk Talencafé fietsen Maria en ik door het donkere Culemborg terug naar huis. We nemen dan al fietsend de avond door en komen altijd weer tot de conclusie dat er kleine en grote verhalen voortkomen uit deze avonden. Pareltjes van verhalen, ontdekkingen die we niet voor mogelijk hadden gehouden. Zo ook afgelopen maandagavond. Want al snel blijkt, tijdens het voorstelrondje, dat een van de bezoekers, Lambik, in hetzelfde Brabantse dorp is geboren als Maria. En dat is nog niet alles; ze blijken zelfs familie te zijn! Wie had ooit gedacht dat je bij een Talencafé je achterneef / nicht zou ontmoeten!

Italiaans?

Een ander verhaal is dat een nieuwe bezoekster, Anne-Marie, bij binnenkomst had gehoopt op een avondje Italiaans spreken. Helaas moesten wij haar teleurstellen, er is deze keer geen moedertaalspreker aanwezig. Zoals dat bij een café gaat, weet je nooit helemaal zeker wie er komen. Terwijl we Anne-Marie’s verwachtingen wat temperen, hoorden we een eveneens nieuwe bezoekster naast haar zeggen dat ze graag Italiaans wil spreken. Nou ja, zeg! Bingo!

Eritrese gebaren bij DAF

Ons Talencafé is een plek waar mensen met elkaar in contact komen en verhalen uitwisselen. Dat doen ze in het Nederlands, Culemborgs, Italiaans, Spaans, Frans, Limburgs, Fries, Portugees, of, zoals afgelopen maandag, in lichaamstaal. Natuurlijk niet de hele avond, maar als ijsbreker en starter. En hoe leuk en interessant was het dan ook dat Kflit, een man uit Eritrea die al acht jaar in onze stad woont met zijn gezin, veel gebaren met ons kon delen die hij op zijn werk bij DAF gebruikt. Op de werkvloer is er altijd veel lawaai en maakt hij regelmatig hand-of armgebaren om met zijn collega’s te communiceren. Dit is precies onze bedoeling met het Talencafé: prachtige ontmoetingen faciliteren waarbij Culemborgers elkaar via allerlei talen vertellen over hun leven, hun werk, hun netwerk en hobby’s. Zo ontdekken ze wat ze met elkaar gemeen hebben. En dat is vaak meer dan je denkt!

Save the date voor ons volgende café

De volgende avond is 7 maart. Tot dan / See you then (again)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.