Skip to main content

Alle Talen Café in Culemborg

De titel verklapt het al: alle talen hopen wij te horen in ons taalcafé in Culemborg! Samen Maria van Vlerken, docente Engels, organiseer ik in het nieuwe jaar een Alle Talen Café in café Vollin. Elke eerste maandagavond van de maand kun je langskomen om Nederlanders én buitenlanders te ontmoeten die misschien wel jouw doeltaal spreken. Nederlands als Tweede taal (NT2), Duits, Grieks, Turks, Arabisch, Spaans, Engels, you name it! Toen mijn oud-cursisten NT2 en Engels mij vroegen na afloop van een cursus: “Sandra, waar kunnen wij nu verder oefenen?” kon ik alleen maar tips geven over nog betere vrienden worden met hun buren of nog meer dingen bestellen in een winkel. Zo’n advies was natuurlijk een beetje flauw. Mijn cursisten wilden langere gesprekken voeren, op een gezellige plek, zonder dat het aan een school deed denken. Dat bracht me op het idee om een echt café te zoeken waar taalliefhebbers met elkaar een gesprek kunnen aanknopen én van elkaar kunnen leren. En dat hebben we gevonden aan de Tollenstraat nr. 26!

Welke taal heb jij in de aanbieding?

Culemborg kent een groot aantal nationaliteiten. Het is van oudsher een vrijstad, waar iedereen kon wonen in vrijheid, ongeacht nationaliteit, geloof of geaardheid. Dat is nog steeds zo. Bovendien vinden steeds meer buitenlanders een baan en een huis voor langere tijd in of in de omgeving van Culemborg. Voor deze expats, maar ook voor oud- en nieuwkomers uit Turkije en Marokko, immigranten en statushouders, is het taalcafé dé plek om elkaar te ontmoeten via een taal. Iedereen kan zijn of haar moedertaal aanbieden als ‘oefenmateriaal’. Is Turks je moedertaal, maar wil je je Nederlands perfectioneren? Is Nederlands je moedertaal, maar wil je Grieks leren? Is Portugees je moedertaal, woon je nog maar net in onze stad en wil je meer mensen leren kennen? Je spreekt vijf minuten langzaam en duidelijk Nederlands met je Spaanse gesprekspartner en deze doet dit op haar beurt weer met jou als je je Spaans op een informele manier wilt oefenen. In ons taalcafé hopen we dat mensen elkaar vinden om buiten een school of leslokaal toch met elkaar en via taal zich verbonden te voelen.

Werknaam Alle Talen Café

Alle Talen Café is nog maar een werktitel. Weet jij een betere naam, dan mag je dit op de eerste avond inbrengen. We gaan op 6 januari alle suggesties verzamelen en loven een prijsje uit voor de naam die de meeste stemmen krijgt. Plus eeuwige roem voor het bedenken van de naam natuurlijk!

Wat wens jij de ander in het nieuwe jaar?

Elke eerste maandagavond van de maand is er een thema waaraan we onze gesprekken en activiteiten kunnen ophangen. De eerste avond vindt plaats op maandag 6 januari 2020 en het thema, het zal je niet verbazen, is groeten en ontmoeten in het nieuwe jaar. Bij een nieuwjaar horen tradities en rituelen. Eén daarvan is elkaar Gelukkig Nieuwjaar wensen. Of zeg je na 1 januari “De beste wensen” ? Ik vind dit zelf altijd wat lastig, want wat zijn de ongeschreven regels? Denk je eens in hoe immigranten en expats zich voelen bij deze rituelen: elkaar een hand geven, wel of niet drie zoenen geven, de gepaste zin erbij zeggen, wel of niet bedanken… En hoe zeg je Gelukkig Nieuwjaar in het Frans, Duits, Syrisch?

Taaltafels met iets tastbaars

Naast nieuwjaarswensen willen we ook iedere bezoeker vragen hoe je in Nederland en andere landen en culturen elkaar ontmoet en begroet. We nodigen iedereen uit om aan zogenaamde taaltafels plaats te nemen; in café Vollin staan zes tafels waar ongeveer zes mensen aan kunnen zitten. Op die tafels liggen tastbare voorwerpen (we verklappen nog niet welke) om over te praten met elkaar. Andere thema’s die er op de eerste maandagavond van de maand voorbij zullen komen zijn:

  • verjaardagen en feestdagen in NL en andere land
  • mooie plekken in Culemborg
  • beleefdheid versus directheid van de Nederlander

Elke eerste maandagavond van de maand, gratis taalcafé!

Kun je op ma 6 januari niet komen? Geen ramp, we organiseren het taalcafé elke eerste maandagavond van de maand. Kom met een vriend, vriendin, familielid, buurman, buurvrouw, je kind, iedereen is welkom! Iedereen met Alle Talen 🙂

Locatie: Café Vollin, Tollenstraat 26, Culemborg

Datum het allereerste Alle Talen Café is op maandagavond 6 januari 2020, van 19:30 tot 21:30.

Gratis entree!

nt2, ontmoetingen, taalcafé, talencafé

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.