Skip to main content

Verplichte examens Engels in het mbo nodig?

Nee, absoluut niet. Maar ja, ik bepaal de regels niet. Dat is onze minister van onderwijs. Als het aan mij ligt, dan zou mevrouw Van Bijsterveldt veel en veel nauwkeuriger moeten kijken naar de verschillende mbo-4 opleidingen en op basis van type opleiding de verplichte landelijke examens Engels moeten bepalen. Wat ze nu doet is alle opleidingen over een kam scheren. De minister van onderwijs zegt in haar brief van 28 november 2011 het volgende:

“In studiejaar 2013-2014 begin ik met de gefaseerde invoering van centrale examens Engels voor niveau 4. Ik vind namelijk dat mbo-studenten op niveau 4 goed moeten kunnen doorstromen naar het hbo. Daarvoor moeten ze de Engelse taal goed beheersen.”

Het is mooi dat ze hoopt dat iedereen doorstroomt naar het hbo, maar ze gaat hiermee volledig voorbij aan de werkelijkheid: een relatief grote groep mbo-4 studenten gaat werken nadat ze het diploma hebben behaald. Een deel van de mbo-4 studenten werkt overigens al tijdens de opleiding. Mijn bbl-studenten (beroepsbegeleidende leerweg) zijn al vier dagen per week in de praktijk bezig en gaan een dag naar school. Zij werken in een vakgebied waarbij ze amper de Engelse taal nodig hebben. Wat ze wel nodig hebben, is vakkennis en heel veel vaardigheden om een specialistisch product te maken. Ze kunnen zeer nauwkeurig werken, met de handen, ze moeten regelmatig leiding kunnen geven aan een kleine groep collega’s en ze moeten overzicht kunnen houden over allerlei projecten. Maar Engels? Nee, joh.

Ik noem een paar willekeurige eindproducten van deze mbo-4 studenten:

  • huizen van binnen en buiten goed in de verf zetten
  • wanden prachtig stuken
  • gebitsprotheses exact afmeten
  • schoenzolen perfect laten zitten
  • lenzen en brillen nauwkeurig aanmeten
  • hoortoestellen op de juiste manier afstellen

Geen talenknobbel

Als docent Engels hoor ik regelmatig van de studenten dat ze heel bewust voor hun opleiding hebben gekozen, omdat er eindelijk eens geen taal in het programma zit. Want talenknobbels hebben ze vaak niet. Techniek en werken met materialen en apparaten spreekt deze groep veel meer aan.

Afhaken

En wat zie ik nu met de invoering van het verplichte examen Engels in deze opleidingen? Studenten durven niet meer naar de les te komen, vertellen mij dat ze slecht slapen, gaan de opleiding in z’n geheel minder leuk vinden en ik zie de eersten al afhaken. Dat lijkt me nou net niet de bedoeling van mevrouw Van Bijsterveldt. Dat er studenten afhaken, terwijl ze geweldige ambachtslieden zouden kunnen zijn in hun vak is in mijn ogen dood – en doodzonde. Deze praktisch ingestelde studenten zouden nooit deze verplichting van het vak Engels opgelegd mogen krijgen.

Keuzevak Engels

Ik hoop dat de minister echt nog eens goed gaat kijken naar welke opleidingen wel Engels nodig hebben (denk aan toerisme, handel, IT, verzorging, vrijetijdsstudies) en opleidingen waarbij het Engels in de praktijk nagenoeg niet voorkomt. Ik hoop dat de bewindsvrouw de regeling versoepelt en dat opleidingen zelf mogen bepalen of het Engels een verplicht onderdeel van het curriculum wordt. Bied het vak facultatief aan, als een keuzevak, daarmee bereik je veel meer.

Opleiders, docenten, stagebedrijven en zeker ook studenten kunnen vanuit de praktijksituatie prima zelf aangeven of zij over de grens moeten kunnen spreken en schrijven of niet. Bijsterveldt kan zodoende veel mensen tegemoetkomen en haar ultieme doel om meer te focussen op vakmanschap veel beter bereiken. Bovendien kan ze tegelijkertijd zakken met geld besparen. In tijden van economische crisis toch zeer aantrekkelijk, niet?

English, mbo, Nederlands, onderwijs, verplichte examens

Reacties (9)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.