Pionieren met video in bbl-onderwijs
Hoe je met een duwtje in de rug, de financiële steun van onderwijspioniers, weer een paar collega’s meekrijgt in het maken van geweldig lesmateriaal! Afgelopen vrijdag 7 februari hebben we met een groep van 8 docenten en stafmedewerkers van onze bbl-school Dutch Health Tec Academy geleerd hoe we een video kunnen maken dat dient als voorbeeld of instructie voor leerlingen.
Voorbereiding
Het was al snel duidelijk dat zelfs een dag te kort is. In mijn groepje had Piet, de docente Optiek, thuis al een soort script geschreven. Zij had in feite al veel denkwerk verricht en juist daarom hebben we een vliegende start kunnen maken. Nadat onze workshopleider Serge de Beer allerlei ins en outs over het maken van video met ons had gedeeld, zijn we ’s middags aan de slag gegaan.
Ik heb geleerd dat er 3 fases zijn die je doorloopt als je een film of video maakt:
- preproductie
- draaien
- postproductie
Sla vooral die laatste fase van postproductie niet over in je planning. Als je de video even snel afraffelt, is al het werk voor niets geweest. In het Engels noemen ze dat zo mooi ’the finishing touch’.
Leerdoel?
Ook moet je altijd het LEERDOEL, dus het effect dat je wilt scoren met je video of film, in koeieletters bovenaan je plan hebben geschreven. De leerling zal alleen iets leren als dit heel duidelijk naar voren komt in je verhaallijn. En idealiter zou je de leerling ook zelf een filmpje moeten laten maken, waarin hij of zij de stof uitlegt. Dan is het leereffect optimaal. Serge noemde dat overigens prachtig “het zweet op de juiste rug zetten”. Maar dan moeten we de leerlingen ook opleiden hoe ze filmpjes kunnen maken.
Werkproces
Op de ‘maakdag’ ziet het werkproces er als volgt uit:
- idee
- educatieve idee
- uitwerken op papier, tekst of tekening
- methode kiezen
- opname produceren
Een minuut
Serge gaf ons mee: maak een video van maximaal 1 minuut. Een minuut? Dat is toch wel heel kort. Nou, we hebben het geweten. Dat is dus nog steeds bijna te veel, om 5 uur ’s middags bekeken we volledig uitgeput elkaars filmpjes. Pfff, echt een hele klus dus!
Hier alvast een van de drie gemaakte filmpjes met Piet in de hoofdrol:
- Optiek: instructie uitrichten (van een montuur)
Nu is het wel zaak om met deze eerste stap bij DHTA een tweede en derde stap te zetten, zodat we structureel filmpjes van instructie, uitleg of een les in kunnen zetten. Want ook lijkt het veel werk, als we eenmaal deze tijd in zo’n opname steken, zal het zich dik terugbetalen, omdat heel veel studenten er van kunnen leren.
Carla Janssen
Goed initiatief, zeer bruikbaar
als lesmateriaal en de leerling kan
op eigen tempo het bekijken en herhalen.
Ondanks de “even” investering in tijd (en dat kost het)
is het rendement groot!
Dank voor de informatie.
wolter
Hoi Sandra,
Volgens mij zijn jullie goed bezig. Mooi filmpje van Piet. Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen met “flipping the classroom” bij de DHTA. Belangrijk wordt in hoeverre we met elkaar in staat zijn leerlingen te motiveren om vooraf thuis via diverse media (ik neem aan niet alleen filmpjes) leerstof tot zich te nemen om op school daadwerkelijk met de verwerking aan de slag te gaan. Vergt een cultuuromslag bij leerlingen en docenten, maar ook studievaardigheden. Goed dat jullie stappen in die richting aan het zetten zijn. Succes met het vervolg!
Sandra Wormgoor
Dank je wel Wolter en ook Carla voor jullie aanmoedigingen! We gaan ons best blijven doen en zegt het voort, zegt het voort, DHTA goes digital ;-). Sandra
Loran
Hey Sandra en Piet,
Leuk! ziet er goed uit hoor. Nu pas tijd om even te “spieken”. Ben benieuwd naar het vervolg.
De instructie is zó duidelijk, misschien in de aftiteling nog vermelden dat het voor vakmensen bedoeld is, straks krijgen de leerlingen allemaal klanten met gebroken monturen omdat ze zelf pogingen hebben gedaan.
Dan krijgt Piet de schuld 😉