Maak indruk met je Engelse presentatie
Als vervolg op mijn vorige blog over Handige zinnen voor je presentatie wil ik het in dit blog hebben over de indruk die je met een presentatie kunt maken. Een presentatie geven in het Engels is niet eenvoudig. Toch zou je eens kunnen denken aan de volgend vier C’s:
- Confidence – Zelfvertrouwen
- Credibility – Geloofwaardigheid
- Clarity – Helderheid
- Charisma – Charisma
Confidence – Zelfvertrouwen
Natuurlijk is het uitstralen van zelfvertrouwen bijna onmogelijk als je staat te bibberen van de zenuwen. Nu is het wel zo dat je meer zelfvertrouwen kunt verwerven door een paar zaken in orde te hebben:
- langzamer praten dan je gewend bent; waarschijnlijk praat je dan toch nog redelijk snel;
- ga niet onnodig lachen, maar lach waar het kan; een glimlach is altijd beter dan een donkere wolk boven je hoofd;
- je houding bepaalt heel veel: sta rechtop, kin omhoog en je armen voor je of in je zij. Het Amerikaanse Columbia University heef aangetoond dat het testosteronniveau van zowel mannen als vrouwen met 20% omhoog gaat als je je bij een presentatie ‘oppompt’. Overdrijf echter niet.
Credibility – Geloofwaardigheid
- geef je publiek tenminste één onderwerp van waarde waarvan het absoluut niet op de hoogte is, zoals bijvoorbeeld een heel bijzonder cijfer of een weetje of een eigen resultaat uit een onderzoek;
- laat een grafiek, illustratie of foto zien in plaats van tekst; een afbeelding zegt vaak meer dan 1000 woorden;
- noem een paar bekende projecten met aanzien of een succesverhaal waarbij je zelf betrokken bent geweest;
- pauzeer na elk belangrijk punt;
- ga niet de competitie aan met je dia’s, maar zorg dat je altijd nog minstens de helft toe te voegen hebt.
Clarity – Helderheid
- KISS: keep it short & simple!
Charisma – Charisma
- gebruik gebaren, zoals bij een opsomming je vingers;
- gebruik je gezicht, zoals een verbaasde uitdrukking, een frons, je ogen half dicht alsof er iets spannends gebeurt;
- gebruik je stem, door bijvoorbeeld de klemtoon op een woord te leggen waar nodig: “De jaarcijfers waren absoluut onverwacht hoog” of ga heel zacht praten, waardoor je spanning uitdrukt;
- gebruik stiltes (dit is niet hetzelfde als een pauze na een belangrijk punt, een stilte kun je middenin je betoog laten vallen, om mensen aan het denken te zetten, bijvoorbeeld na een retorische vraag); je zult alle aandacht (terug-)krijgen;
- stel retorische vragen, die je dan vervolgens zelf beantwoordt;
- vertel een anekdote of een verhaal uit eigen praktijk; het blijkt dat dit mensen vaak lang bijblijft.
En … tot slot:
- doe iets compleet onverwachts waar het publiek nog jaren over napraat. Een geweldig voorbeeld is dat van Bill Gates die met zijn Gates Foundation malaria wil uitroeien. Tijdens een van zijn presentaties liet hij een paar muggen vrij en zei toen: “There is no reason why only poor people should have the experience.” De bezoekers hebben het er nu nog over!
- Nancy Duarte, presentatiecoach, heeft dit wat Gates deed een naam gegeven: Something They’ll Always Remember: STAR. Bekijk hieronder een TEDx-presentatie van Duarte over presenteren en bijzonder presentaties als die van Steve Jobs en Martin Luther King. Wat moet het moeilijk voor Duarte geweest zijn om als presentatiegoeroe een perfecte presentatie te geven die aan alle punten voldoet die zij al jaren met haar team in trainingen aanbiedt aan anderen. Ze praat naar mijn smaak net iets te snel en pauzeert net iets te kort. Maar als je daar doorheen kijkt, is dit een presentatie om veel van te leren!
Sander Reijn
Bedankt voor de tips. Het voorbeeld van Bill Gates is het kijken zeker waard. Indrukwekkend.
sandra
Hoi Sander,
Dank voor je reactie! Ik heb meteen de link van Bill Gates’ TED-presentatie met de muggen toegevoegd. Succes met presentaties geven in het Nederlands én Engels (geen sinecure)!
Groet,
Sandra