Skip to main content

Klimaatbewust onderwijs begint bij jezelf

Vandaag demonstreren duizenden scholieren in Den Haag tegen het huidige klimaatbeleid. Ik vind dat zo stoer! Gewoon een keer de boel de boel laten op school en voor een hoger doel de krachten bundelen en aandacht vragen. Want dat ons klimaat extra aandacht nodig heeft, is de laatste jaren wel duidelijk geworden; dit kabinet dat denkt dat het haar tijd wel zal duren en weinig tot geen visie toont, moet maar eens wakker geschud worden. Politici rechts van het midden beseffen niet dat ze als kikkers in een pan met water langzaam aan de kook raken. Als de komende zomers weer zo heet en droog worden als afgelopen zomer, zijn rigoureuze maatregelen waarschijnlijk te laat. Hoe leg ik – als negentigjarige – dat in 2060 uit aan de jongeren die nu in Den Haag protesteren? Vorig jaar zomer had ik niet alleen slapeloze nachten over de droogte en hitte in ons land, maar ook over de bosbranden in Zweden, de droogte in Californië en de ongebreidelde houtkap van oerbossen in Brazilië. Wie herinnert zich de slogan “Een goed milieu begint bij jezelf” nog? Die slogan moet maar eens afgestoft worden, want ik ben ervan overtuigd dat ik als maatschappelijk bewuste burger, consument en vooral ondernemer wel degelijk iets kan en vooral moet bijdragen aan een leefbare wereld, niet alleen nu, maar ook voor de komende veertig jaar.

Hoe klimaatbewust is Taaltutor nu?

Als taaldocent, ondernemer en kersverse vijftiger (afgelopen zondag lid van de club van 50 geworden!) werk ik, en werken ook mijn tutors, bijna 100% vanuit huis. Zo’n 2 procent van onze lessen geven we op locatie en 98 procent online, via Skype aangevuld met opdrachten en huiswerk via e-mail en andere software. De winst van deze werkwijze is duidelijk: als tutor hoeven we niet te reizen, houden we reistijd over en kunnen we ons werk ontspannen en in onze eigen leefomgeving uitvoeren. Dat geldt natuurlijk ook voor onze klanten, werkenden, expats en studenten die NT2 of Engels leren. Wat energieverbruik betreft, kan ik vooral voor mijzelf spreken: ik hoef niet te reizen, dus die energie bespaar ik. Maar ik verbruik bij elke Skype-les stroom. Hoeveel stroom kan ik niet zeggen, maar een geruststelling is dat we bij zonnig weer elektriciteit van de panelen op ons huis gebruiken. Bij bewolkt weer tap ik stroom van het net, maar die is groen. Als ik les zou geven aan een of meer klanten op locatie, dan zou ik daar naartoe moeten reizen. De meest milieuvriendelijke manier is natuurlijk lopend of fietsend. Daarna komt de trein en ten slotte de auto. Die laatste gebruik ik nu bij één klant, dichtbij Schiphol, waar ik alleen met het dubbele aan reistijd via het OV kan komen. Deze klant zie ik één keer per twee weken anderhalf uur. Ik hoop dat dit een uitzondering blijft. De andere lessen gaan via Skype en leveren nauwelijks een ecologische voetafdruk op. Tot slot moet ik niet vergeten dat ik een computer gebruik die gemaakt is met de nodige materialen en grondstoffen, dus dat is zeker niet klimaatneutraal. Als ik 100% klimaatneutraal zou willen lesgeven, zou ik hier in Culemborg studenten overdag aan huis moeten lesgeven, zonder gebruik te maken van andere middelen. Dat doe ik heel soms, maar we gebruiken toch vaak de modernste digitale middelen, aanvullend op papieren (woorden)boeken.

Waar staan we in 2022?

Over drie jaar zou ik graag zien dat alle Taaltutors groene stroom gebruiken en nog steeds hun lessen online geven. Als ze op locatie lesgeven, is het streven om daar zoveel mogelijk via het openbaar vervoer naartoe te reizen. Daarnaast hoop ik dat ik in 2022 een groot aantal tutors heb opgeleid tot online taaldocenten die vanuit huis in een professionele setting taallessen kunnen geven en examens kunnen afnemen. Voor een marktconform bedrag, als zelfstandige en professional. Om dit te bereiken ben ik bezig met het ontwikkelen van een cursus Train de Online Taaltutor. Deze cursus heeft als doel om een zo groot mogelijke reikwijdte te creëren van taaldocenten die overal kunnen werken zonder dat ze hoeven te reizen en daardoor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Dit is dan ook meteen een oproep aan elke taaldocent die zichzelf als online tutor ziet werken en interesse heeft om mee te doen aan onze pilot Train de Online Taaltutor. In ruil voor jouw input en feedback op onze modules mag je kosteloos meedoen.*

Kortom, klimaatbewust onderwijs begint niet alleen vandaag bij de jongeren die demonstreren maar ook bij onszelf!

*Mail of bel Sandra om je aan te melden voor onze pilot Train de Online Taaltutor (06-15 50 50 70 / info@taaltutor.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Wilt je ook op de hoogte blijven van Taaltutor? Meld je nu aan voor de nieuwbrief

© Caro Grafico. All rights reserved.